Røde hunde (tyske mæslinger)

Røde hunde (tysk mæslinger) er en infektion forårsaget af røde hunde virus. Selv om det forekommer oftest hos små børn, kan det påvirke nogen. Sygdommen er normalt mild. Dog kan røde hunde i en gravid kvinde forårsage alvorlig skade på det ufødte barn. Immunisering har gjort rubella ualmindelige i Storbritannien.

Røde hunde (tysk mæslinger), er normalt en mild sygdom. Men hvis en gravid kvinde har røde hunde, virus kan forårsage alvorlig skade på det ufødte barn eller forårsage en abort. Røde hunde kan føre til skader på hjerte, hjerne, hørelse og syn. Barnet vil sandsynligvis blive født med en meget alvorlig tilstand kaldet medfødt rubella syndrom.

Siden rubella immunisering blev indført i 1970 har der været et dramatisk fald i antallet af børn født med medfødt rubella syndrom. Rubella er nu en meget usædvanlig infektion i Storbritannien som følge af vaccinationsprogrammet. Men rubella er stadig udbredt i mange udviklingslande.

De fleste mennesker har ingen symptomer, når de er smittet med røde hunde. Dette kaldes en subklinisk infektion. Hvis symptomerne gør udvikle, de omfatter følgende:

 • Hævede kirtler, sædvanligvis bag ørerne og på bagsiden af ​​halsen. Sommetider kirtler i andre dele af kroppen svulme. Kirtler gradvist gå tilbage til normal i løbet af en uge eller deromkring.
 • En plettet, pink-rødt udslæt udvikler enhver tid op til syv dage efter kirtler svulme. Den udslæt starter normalt bag ørerne, så breder sig til ansigt og hals, og derefter breder sig til resten af ​​kroppen. Udslættet varer 3-5 dage før fading.
 • En mild feber, forkølelse, hoste og ondt i halsen er almindelige.
 • Ondt røde øjne (konjunktivitis) kan udvikles i et par dage.
 • Ledsmerter, ligesom en mild gigt kan udvikle sig i en uge eller deromkring. Det er mindre udbredt hos børn, men er helt almindeligt hos voksne med røde hunde.
 • Andre symptomer kan omfatte feber, træthed og hovedpine.
Røde hunde (tysk mæslinger). Hvis du er en kvinde og planlægger at blive gravid.
Røde hunde (tysk mæslinger). Hvis du er en kvinde og planlægger at blive gravid.

Blødningsforstyrrelser og hjernebetændelse (encefalitis) er sjældne komplikationer.

Bemærk: rubella forårsager sjældent komplikationer i raske mennesker. Den største bekymring i rubella er, der kan medføre komplikationer i graviditeten.

Ja. Det er videre ved direkte kontakt og ved hoste og nysen virus i luften. Det tager 2-3 uger at udvikle symptomer efter at være smittet. Du er smittefarlige fra én uge før symptomerne begynder først fire dage efter udslæt vises. Derfor bør ramte børn holde sig væk fra skolen og ikke blandes med andre, for fire dage efter udslæt starter.

Hvis du er gravid og har rubella i de første par måneder af graviditeten, er der stor chance for, at virus vil forårsage alvorlig skade på dit ufødte barn. Den virus påvirker udviklingslandene organer og barnet kan blive født med alvorlige handicap - medfødt rubella syndrom.

Komplikationer af kongenit rubella syndrom omfatter grå stær, døvhed, hjerte, lunge og hjerne abnormiteter.

Under rubellainfektion i de første tre måneder af graviditeten øger også din risiko for at få en abort:

 • Hvis du er gravid og komme i kontakt med en person med røde hunde, bør du tjekke din rubella status. Din jordemoder eller læge vil normalt have en registrering af dette, hvis du ikke kender. (En blodprøve rutinemæssigt tages tidligt i graviditeten. Dette kontrollerer, om du er immun og har antistoffer i blodet mod røde hunde.) De fleste kvinder er immune grund af tidligere immunisering og vil ikke udvikle røde hunde. Ingen yderligere handling er nødvendig, hvis du er kendt for at være immune.
 • Hvis du ikke er immun, og komme i kontakt med en person med røde hunde, så blodprøver kan rådes. Disse kan fortælle, hvis du er ved at udvikle røde hunde, før symptomerne begynder. Yderligere foranstaltninger afhænger af resultaterne af disse test.
 • Se en læge, hvis du er gravid, og udvikle en sygdom, som du mener kan være røde hunde. Rubella er ualmindeligt nu på grund af immunisering. Andre vira kan forårsage udslæt ligner røde hunde. De fleste vira ikke skade det ufødte barn. Blodprøver kan bekræfte eller afkræfte røde hunde, hvis der er mistanke om.

I det usandsynlige tilfælde, at du er blevet bekræftet til at have røde hunde, så vil du blive henvist til en fødselslæge for at drøfte muligheden af ​​din baby har medfødt rubella syndrom. Risikoen er større, hvis du er mindre end 20 uger henne. Hvis du er mere end 20 uger henne, så risikoen for dit ufødte barn udvikler medfødt rubella syndrom er meget lille. Ingen behandling kan forhindre udviklingen af ​​medfødt rubellasyndrom.

Bemærk: Det er meget sjældent, at en gravid kvinde til fange rubella i Storbritannien. Se særskilt folder kaldet "Graviditet og røde hunde 'for mere detaljerede oplysninger.

Selv hvis du har haft en rubella immunisering eller har haft røde hunde-infektion, er der stadig en lille chance for, at din krop ikke har gjort tilstrækkeligt med antistoffer mod rubellavirus at beskytte dig. Den eneste måde at kontrollere, om immunisering har arbejdet, er at få taget en blodprøve. Dette kontrollerer for rubella antistoffer.

Fordi medfødt rubella syndrom er så vigtigt at undgå, hvis du tænker på at blive gravid for første gang, bør du have en blodprøve for at kontrollere, at du er beskyttet.

Denne blodprøve tilbydes til alle kvinder i Storbritannien, der er gravid, og også det kan tilbydes til yngre kvinder i rutinemæssige helbredsundersøgelser. Men hvis du ikke har haft det, bør du spørge din praksis sygeplejerske til blodprøve. Især er kvinder, der er kommet til Storbritannien fra udlandet og er ikke blevet vaccineret i størst risiko for at få et barn med medfødt rubella syndrom.

Der er ingen behandling, der vil dræbe virus. De fleste mennesker med røde hunde ikke er meget syg, har ikke brug for nogen behandling, og snart foretage en fuldstændig genopretning. Immunsystemet producerer antistoffer under infektionen. Disse klare virus og derefter give livslang immunitet. Det er derfor meget sjældent at have mere end én anfald af røde hunde.

 • Paracetamol vil lette feber eller ømhed og smerter. Ibuprofen er et alternativ.
 • Du bør give børnene masser at drikke, hvis de har en feber.
 • Se en læge, hvis nogen bekymrende eller usædvanlige symptomer.

Immunisering tilbydes nu til alle børn i Storbritannien som en del af MFR-vaccinen. To doser af vaccinen er nødvendige for at yde en tilfredsstillende beskyttelse mod røde hunde.

Den første dosis gives normalt mellem 12 og 13 måneder. En anden dosis gives normalt i en alder 3 år og fire måneder til 5 år, på samme tid som den børnehaven booster af DTaP / IPV (polio) (givet som en separat injektion). (DTaP står for difteri (D), tetanus (T) og acellulær pertussis (aP) (kighoste). IPV står for inaktiveret polio-vaccine. Polio er en forkortelse for poliomyelitis).

Immunisering giver meget god beskyttelse, og så rubella nu er ualmindeligt i Storbritannien. Antallet af børn født med medfødt rubella syndrom er stærkt reduceret siden rutinemæssig immunisering blev indført.

Det er yderst vigtigt, at alle børn blive vaccineret mod røde hunde-virus for at undgå eventuelle komplikationer af rubella forekommende.

Hvis du er en kvinde og planlægger at blive gravid, hvis du er usikker, hvis du er immun så se din praksis sygeplejerske. En blodprøve vil bekræfte, hvis du er immune. Hvis du ikke er immune, så kan du blive vaccineret, inden du bliver gravid.

Rubella og MMR

Web: www.sense.org.uk/what_is_deafblindness/rubella_mmr/
Information om røde hunde, medfødt rubella syndrom og immunisering mod røde hunde fra Sense. Sense blev grundlagt i 1955 som en støtte gruppe for forældre til børn født døvblinde som et resultat af deres mødre fange rubella i graviditeten.

Aktuelle artikler