Menstruationssmerter (dysmenorrhoea)

Smertefulde perioder er almindelig hos teenagere og unge voksne. Perioder tendens til at blive mindre smertefuldt som du bliver ældre. En anti-inflammatorisk smertestillende ofte letter smerte. I de fleste tilfælde er årsagen til smerten i perioder ikke klart. I nogle tilfælde, som regel i kvinder i 30'erne eller 40'erne et problem i bækkenet forårsager smerte.

De fleste kvinder har nogle smerter i perioder. Smerten er ofte mild, men i omkring 1 ud af 10 kvinder, er smerten alvorlig nok til at påvirke dag-til-dag aktiviteter. Smerten kan være så alvorlige, at de ikke er i stand til at gå i skole eller arbejde. Læger kan kalde menstruationssmerter 'dysmenorrhoea ". Menstruationssmerter er en type af bækkensmerter.

Primær dysmenorré er den mest almindelige form for smertefulde perioder. Her er der er nogen underliggende problem af livmoderen (livmoderen) eller bækken. Det sker ofte i teenagere og kvinder i 20'erne.

Sekundær dysmenoré er smerter forårsaget af et problem i livmoderen eller bækken. Det er mindre udbredt, og er mere tilbøjelige til at forekomme hos kvinder i 30'erne og 40'erne.

Relaterede artikler

Hvad er årsagen til smerten af ​​primær dysmenorrhoea?

Årsagen er ikke klar. Livmoderen er normal. Det menes, at kroppens normale kemikalier (kaldet prostaglandiner) opbygge i livmoderslimhinden. Prostaglandiner hjælper livmoderen til at trække sig sammen og fjerne slimhinden i livmoderen i løbet af en periode. Hos kvinder med menstruationssmerter synes der at være en ophobning af for meget prostaglandin, eller livmoderen kan være ekstra følsomme over for prostaglandiner. Dette kan medføre, at livmoderen til at trække sig for hårdt. Dette reducerer blodtilførslen til livmoderen og fører til smerte.

Hvad er symptomerne på primær dysmenorrhoea?

Det vigtigste symptom er crampy smerter i underlivet. Ofte de første par perioder, du har, er smertefri. Menstruationssmerter kan først begynde 6-12 måneder efter du har startet din perioder. Smerten:

 • Kan sprede sig til nederste del af ryggen eller til toppen af ​​dine ben.
 • Normalt starter som blødningen starter, men det kan starte op til en dag før.
 • Normalt varer 12-24 timer, men holder 2-3 dage i nogle tilfælde.
 • Kan variere med hver periode. Nogle perioder er værre end andre.
 • Tendens til at blive mindre alvorlige som du bliver ældre, eller efter at have en baby.
Menstruationssmerter (dysmenorré). Primær dysmenorré.
Menstruationssmerter (dysmenorré). Primær dysmenorré.

Hos nogle kvinder forekommer andre symptomer samt smerter. For eksempel: hovedpine, træthed, mathed, brystspænding, kvalme, oppustethed, diarré og følelse følelsesmæssige eller grædende.

Bemærk: Følgende er ikke symptomer på primær dysmenoré: feber, udflåd, pludselig svære mavesmerter, smerter, når du har sex, vaginal blødning mellem perioder, vaginal blødning efter at have sex. Du bør se din læge, hvis nogen af ​​disse symptomer.

Hvordan primær dysmenoré diagnosen?

I mange tilfælde (især i teenagere) symptomerne er så typisk, at det kan trygt diagnosticeres af din læge bare ved at spørge om dine symptomer. Din læge vil formentlig også undersøge forsiden af ​​din mave bare for at kontrollere, at det er normal (som det er i primær dysmenoré).

Tests og en intern (bækken) eksamen er normalt ikke behov for, medmindre symptomerne er usædvanligt. I dette tilfælde diagnosticering af primær dysmenoré er ikke sikkert og sekundær dysmenoré kan være mistanke (se nedenfor).

Hvad er de behandlingsmuligheder for primær dysmenorrhoea?

De fleste kvinder med smertefulde perioder har mild smerte, som de kan behandle sig selv derhjemme. Men hvis din smerte bliver mere alvorlige og blander sig med din sædvanlige aktiviteter, bør du kontakte din læge.

Hvem har smertefulde perioder? Sekundær dysmenoré.
Hvem har smertefulde perioder? Sekundær dysmenoré.

Der er en række behandlinger, der kan hjælpe, hvis du har primær dysmenoré:

 • Varme: du kan finde det beroligende at holde en varmedunk mod din maven, eller at have et varmt bad. Smerten ofte ikke længe, ​​og det kan være alt, du behøver. (Vær omhyggelig med ikke at brænde dig selv med en varmedunk, som er for varmt.) Et varmt bad eller brusebad kan også hjælpe.

 • Non-steroide anti-inflammatoriske smertestillende: disse kan i høj grad lette smerten i omkring 7 ud af 10 tilfælde. De virker ved at blokere virkningen af ​​prostaglandin kemikalier, der menes at forårsage smerte. Også ikke-steroide anti-inflammatoriske sædvanligvis reducere mængden af ​​blødning. Der findes flere typer og mærker, og de fleste har brug for en recept. Men du kan købe en type (ibuprofen) på apotekerne. Nogle tips når du bruger en anti-inflammatorisk omfatter følgende:
  • Tag den første dosis, så snart din smerte begynder eller så snart blødningen starter, hvad der kommer først. Nogle læger anbefaler at begynde at tage tabletterne dagen før menstruationen er forfalden. Dette kan forhindre smerten i at bygge op.
  • Tage tabletterne regelmæssigt i 2-3 dage hver periode, snarere end 'nu og da', når smerten bygger op.
  • Tag en stærk nok dosis. Hvis dine smerter ikke lempes, så spørg din læge eller på apoteket, hvis den dosis, du tager, er det tilladte maksimum. En stigning i dosis kan være alt, du behøver.
  • Nogle mennesker kan ikke tage non-steroide anti-inflammatoriske smertestillende. For eksempel. Folk med et sår på tolvfingertarmen, og nogle mennesker med astma
  • Bivirkninger er ualmindelige, hvis du tager en ikke-steroide anti-inflammatoriske for blot et par dage ad gangen, i hver periode. Læs indlægssedlen, der følger med tabletter for en komplet liste over mulige bivirkninger og advarsler.
 • Paracetamol: Dette er et alternativ smertestillende, som du kan prøve, hvis du ikke kan tage non-steroide anti-inflammatoriske smertestillende. Desuden kan paracetamol anvendes i kombination med en non-steroide anti-inflammatoriske smertestillende hvis det antiinflammatoriske alene ikke er nok. Sommetider smertestillende medicin, der indeholder en kombination af kodein og paracetamol kan være nyttigt, hvis paracetamol alene er ikke nok. Altid læse detaljerne på pakken, så du ikke overskrider den maksimale daglige dosis af enten smertestillende.

 • Den kombinerede p-piller (p-piller): dette er en mulighed, hvis du også har brug for prævention. Tunge perioder er meget mindre sandsynligt, hvis du tager p-pillen. Du kan også tage p-piller, så du har færre perioder i et år. Dette vil reducere antallet af gange, du har smerter.

  Se særskilt folder kaldet "Kombineret p-piller" for flere detaljer.

 • Det intrauterint (IUS): en særlig intrauterine enhed kaldet IUS er en mulighed, hvis du også har brug for langsigtet prævention. Denne enhed langsomt frigiver et gestagen hormon kaldet levonorgestrel. Denne "tynd" foring af livmoderen. Det er en god svangerskabsforebyggende, men også reducerer mængden af ​​smerte og blødning i perioder.

  Se særskilt folder kaldet "Intrauterin System ', som beskriver IUS nærmere.

 • Andre gestagen-piller: en anden mulighed, hvis du også har brug for prævention er at prøve en anden type prævention, der indeholder gestagen. Mulighederne omfatter Cerazette ® p-piller eller en injicerbar gestagen prævention såsom Depo-Provera ®.

  Se separat foldere kaldes "minipiller 'og' svangerskabsforebyggende Injection", som beskriver disse muligheder mere detaljeret.

 • En transkutan elektrisk nervestimulation (TENS) maskinen: dette kan være en mulighed for kvinder, der foretrækker ikke at bruge medicin. Disse maskiner giver en lille elektrisk strøm. De synes at arbejde ved at interferere med smerte signaler, som sendes til hjernen fra nerverne. Men ville du normalt nødt til at købe en TENS maskine, da de ikke er normalt tilgængelige på NHS til behandling af menstruationssmerter.

 • Anden medicin: hvis alle andre behandlinger har fejlet, så diverse andre lægemidler er undertiden forsøgt. For eksempel er lægemidler, der interfererer med din cyklus undertiden bruges. Disse er ikke rutinemæssige behandlinger, kan som bivirkninger være et problem, og den forskning, beviser til støtte for deres anvendelse er begrænset.

 • Alternativ medicin behandlinger: Der er ikke nok beviser hidtil til at understøtte brugen af andre behandlinger for smertefulde perioder. For eksempel. Naturlægemidler og kosttilskud, akupunktur, motion og spinal manipulation Nogle små undersøgelser har vist, at nogle af disse behandlinger kan hjælpe, men samlet, effektiviteten af ​​disse behandlinger er ikke klart. Flere undersøgelser er nødvendige for at kunne afgøre, om disse behandlinger er nyttigt eller ikke smertefulde perioder.

Hvad er årsagen til sekundær dysmenorrhoea?

Et problem af livmoderen eller bækken sommetider forårsager smertefulde perioder. For eksempel: endometriose, fibromer, eller infektion i livmoderen og æggelederne (underlivsbetændelse). Nogle typer af intrauterine enhed (spiral - også kendt som "spole") også gøre smertefulde perioder værre i nogle kvinder.

Hvad er symptomerne på sekundær dysmenorrhoea?

Igen, det vigtigste symptom er crampy lavere mavesmerter under din perioder. Med sekundær dysmenorrhoea, har tendens til din perioder til at blive mere smertefuldt efter flere års 'normale' perioder (dvs. perioder med normale og milde menstruationssmerter).

Følgende kan indikere sekundær dysmenoré:

 • Hvis du har en ændring i din sædvanlige mønster af smerte. For eksempel smerte, hvis din perioder bliver mere smertefuldt end de plejede at være, eller varer længere end det plejede. I nogle kvinder med sekundær dysmenoré begynder smerten flere dage før den begynder, og holder hele vejen igennem perioden. (Dette er ualmindeligt med primær dysmenoré.)
 • Hvis du har andre symptomer. For eksempel:
  • Uregelmæssige perioder.
  • Blødning mellem perioder.
  • Smerter mellem perioder.
  • Blødningen bliver tungere end tidligere.
  • Udflåd.
  • Smerter under sex.

Du bør se din læge, hvis du udvikler nogen af ​​disse problemer.

Hvordan sekundær dysmenorrhoea diagnosen?

Lægen vil normalt undersøge dig, hvis de har mistanke om, at du har sekundær dysmenorrhoea. Dette kan indebære en undersøgelse af maven samt en intern undersøgelse for at kontrollere din livmoder og bækken. Ideen er at kigge efter mulige årsager til din smertefulde perioder, f.eks fibromer i din livmoder. Din læge kan også foreslå, at de tager nogle podninger under eksamen for at lede efter eventuelle tegn på infektion.

Hvis din læge mener, at du har sekundær dysmenorrhoea, kan de foreslå, at de henvise dig til en specialist (normalt en gynækolog) for yderligere undersøgelser. Undersøgelserne, der udføres afhænger af den sandsynlige underliggende problem. De kan omfatte en ultralydsscanning af din livmoderen (livmoderen) og bækken, en hysteroskopi (en undersøgelse af indersiden af ​​din livmoder, ved hjælp af en kikkert) eller en laparoskopi (en undersøgelse af de indre organer af dit bækken, ved hjælp af et teleskop). Se særskilt folder kaldet "Laparoskopi og laparoskopisk kirurgi" for flere detaljer.

Hvad er de behandlingsmuligheder for sekundær dysmenorrhoea?

Behandling af sekundær dysmenoré afhænger af den underliggende årsag. Se separat foldere kaldes »Endometriose ',' Fibromer 'og' underlivsbetændelse ', som beskriver nogle af de problemer, der kan forårsage sekundære dysmenorrhoea nærmere. Disse foldere også diskutere behandling.

Hvis du har en spiral og har smertefulde perioder, de behandlinger for primær dysmenoré (beskrevet ovenfor) ofte hjælpe. Men nogle kvinder foretrækker at have deres spiral fjernet, hvis symptomerne ikke forbedres.

Aktuelle artikler