Lungeødem

Lungeødem betyder et overskud samling af vandig væske i lungerne. Væsken samler sig i de mange luftsække i lungerne, hvilket gør det vanskeligt at trække vejret. Lungeødem er oftest forårsaget af hjertesvigt (dengang hed kardiogent lungeødem), men kan være forårsaget af andre forhold, som ikke direkte påvirker hjertet (non-kardiogent lungeødem).

Mennesker med pludseligt indsættende lungeødem normalt brug for akut hospitalsindlæggelse. Behandlingen omfatter ilt, medicin for at fjerne overskydende væske fra lungerne (diuretika) og andre lægemidler for at hjælpe hjertet arbejde mere effektivt. Yderligere behandling vil afhænge af årsagen til lungeødem. Lungeødem kan være livstruende, især uden for akut lægehjælp.

Lungeødem. British Heart Foundation.
Lungeødem. British Heart Foundation.

Hjertets hovedfunktion er at pumpe blodet rundt i kroppen. Blod bærer både næringsstoffer og affaldsstoffer, og er afgørende for livet. En af de essentielle næringsstoffer, der findes i blod er oxygen.

Den højre side af hjertet modtager deoxygenated blod (iltmangel) fra kroppen. Efter passage gennem højre atrium og højre ventrikel denne pumpes blodet til lungerne. Her blodet opfanger ilt og mister endnu en gas kaldet kuldioxid. Når gennem lungerne, blodet flyder tilbage til venstre forkammer. Det passerer derpå ind i den venstre ventrikel og bliver pumpet ind i aorta, hovedpulsåren tilføre kroppen. Iltet blod er derefter transporteres selvom blodkarrene til alle kroppens væv. Her ilt og andre næringsstoffer passere ind i cellerne, hvor de anvendes til at udføre kroppens essentielle funktioner.

Se også separat folder kaldet Lungerne og luftvejene.

Lungeødem er en almindelig tilstand hos ældre mennesker, men meget ualmindelige hos unge mennesker. Omkring 1 i 15 personer i alderen 75-84 og lidt over 1 i 7 personer i alderen 85 år og derover har hjertesvigt.

Relaterede artikler

Lungeødem kan opstå på grund af følgende årsager:

 • En stigning i trykket i blodkarrene i lungerne. Dette sker ofte med hjertesvigt.
 • Skader på kapillarerne (meget små blodkar) i lungerne tillader mere væske at passere ind i lungerne. Dette sker med lungeskade - fx røg inhalation eller lungebetændelse.
 • Svigt af fartøjerne (lymfevejene) for at rydde væske fra lungerne.

Lungeødem er ofte forårsaget af hjertesvigt. Når hjertet ikke er i stand til at pumpe blodet til kroppen effektivt mængden af ​​blod opholder i venerne, der tager blod gennem lungerne til venstre side af hjertet stiger. Da trykket i disse blodkar stiger, væske skubbes ind luftmellemrummene (alveoler) i lungerne. Denne væske reducerer normal ilt bevægelse gennem lungerne, hvilket kan føre til åndenød. Se også separat folder kaldet The hjerte og blodkar.

Hjertesvigt der fører til lungeødem kan skyldes en række forskellige årsager. Disse kan omfatte et hjerteanfald, enhver sygdom i hjertet, der svækker eller stivner hjertemusklen ( hypertrofisk kardiomyopati eller dilateret kardiomyopati ), lækker eller forsnævrede hjerteklapper (mitral eller aorta ventiler), en unormal rytme, eller pludselig, stærkt forhøjet blodtryk (hypertension).

Lungeødem kan også være forårsaget af andre forhold end hjertelidelser, herunder:

 • Højtliggende eksponering.
 • Akut (voksen) respiratory distress syndrome (ARDS).
 • Nyresvigt.
 • Lung skader forårsaget af giftig gas eller alvorlig infektion.
 • Efter en større skade.

Symptomer på lungeødem kan omfatte hoste blod op eller blodig fråde, åndedrætsbesvær når man ligger ned og er ude af stand til at tale i hele sætninger på grund af åndenød. Du kan være nødt til at sove med hovedet stablet op med ekstra puder. Andre symptomer kan omfatte angst eller rastløshed, nedsat bevidsthedsniveau, og overdreven svedtendens.

En undersøgelse af en læge, vil omfatte kontrol af hastigheden og rytmen i din hjerterytme (puls) og dit blodtryk, og lytte med et stetoskop for unormale lyde i lungerne, der angiver, at unormal væske er til stede, og lytte efter hjertemislyde indikerer et problem med hjerteklapperne.

Mulige tests

Heriblandt:

 • Blodprøver, som omfatter test for anæmi, test for nyrefunktionen, niveauer af salte i blodet, prøver at se, om lungeødem er forårsaget af et hjerteanfald, og også en test for et stof kaldet natriuretisk peptid, som har tendens til hæves i mennesker med hjertesvigt.
 • Overvågning blodoxygenniveauer, benytte pulsoximetri, som anvender en sensor placeret over en tynd område af huden, såsom en fingerspids.
 • Bryst X-ray til at lede efter tegn på hjertesvigt eller andre problemer i lungerne, såsom lungebetændelse.
 • Ekkokardiografi (ultralyd af hjertet) for at se, hvis der er problemer med hjertemusklen (såsom svaghed, tykkelse, manglende slappe ordentligt, utætte eller smal hjerteklapper, eller væsken omkring hjertet)
 • Elektrokardiogram (EKG) for at lede efter tegn på et hjerteanfald eller problemer med hjerterytmen.

Mennesker med pludseligt indsættende lungeødem som regel brug for akut hospitalsindlæggelse og kræver behandling med ilt, til medicin fjerne den overskydende væske fra lungerne (diuretika) og andre lægemidler for at hjælpe hjertet arbejde mere effektivt.

Yderligere behandling vil afhænge af årsagen til pulmonal ødem (se også separat folder kaldet Hjertesvigt ).

Akut behandling er også nødvendig for årsagen til lungeødem, såsom behandling af et hjerteanfald, højtliggende sygdom eller nyresvigt.

Hvis ilt og medicin ikke held behandle lungeødem så kan det være nødvendigt at bruge en ventilator eller andre metoder til at hjælpe med vejrtrækningen indtil lungeødem er i bedring.

Hvis lungeødem fortsætter, kan det forårsage øget tryk i højre side af hjertet og i sidste ende medføre højre hjertekammer til at mislykkes. Svigt af højre hjertekammer kan medføre væske hævede ben (ødem), væske hævelse af maven (ascites) og overbelastning og hævelse af leveren.

Udsigterne afhænger af årsagen til lungeødem. Lungeødem kan få det bedre, enten hurtigt eller langsomt, men kan også være livstruende, især uden for akut lægehjælp.

Yderligere hjælp og information

British Heart Foundation

Aktuelle artikler