Angina

Angina er en smerte, der kommer fra hjertet. Det er normalt forårsaget af forsnævring af koronar (hjerte) arterier. Sædvanlig behandling omfatter et statin medicin til at sænke dit kolesteroltal, lavdosis aspirin for at hjælpe med at forhindre et hjerteanfald, og en beta-blokker medicin for at hjælpe med at beskytte hjertet og til at forebygge angina smerter. En angiotensin-konverterende enzym (ACE)-hæmmer medicin tilrådes i nogle tilfælde. Sommetider ballonudvidelse eller operation er muligheder for at uddybe eller at omgå, forsnævrede arterier.

Angina er en smerte, der kommer fra hjertet. Hvert år omkring 20.000 mennesker i Storbritannien udvikler angina for første gang. Det er mere almindeligt hos personer over 50 år. Det er også mere almindelig hos mænd end kvinder. Nogle gange er det sker hos yngre mennesker.

Denne folder er om den almindelige type af angina som er forårsaget af forsnævring i kranspulsårerne af hjertet. Sommetider angina kan være forårsaget af ualmindelige sygdomme i hjerteklapperne eller hjertemusklen.

Hjertet er hovedsageligt lavet af et specielt muskel. Hjertet pumper blod ind i arterierne, som tager blodet til alle dele af kroppen. Ligesom enhver anden muskel, har brug for hjertemusklen en god blodforsyning. Kranspulsårerne tage blod til hjertemusklen. De er de første arterierne til forgrene sig aorta. Dette er den store arterie tager blod fra hjertet til resten af ​​kroppen.

Hvis du har angina, er en eller flere af dine kranspulsårer normalt indsnævret. Dette medfører en nedsat blodtilførsel til en del eller dele af hjertemusklen.

Blodforsyningen kan være godt nok, når du hviler. Når dit hjerte arbejder hårdere (når du går hurtigt eller forcere trapper, og din puls stigninger) din hjertemusklen har brug for mere blod og ilt. Hvis den ekstra blod, dit hjerte behov ikke kan komme forbi de forsnævrede kranspulsårer, hjertet reagerer med smerte.

Indsnævringen af ​​arterierne skyldes atheroma. Atheroma er ligesom fede patches eller plaques, der udvikler inden indersiden i arterierne. (Dette svarer til vandrør, der får behåring op med kalk.)

Platter atheroma kan efterhånden danne i løbet af en årrække. De kan være i en eller flere steder i kranspulsårerne. Med tiden kan disse blive større og forårsage nok indsnævring af en eller flere af arterierne at forårsage symptomer. Diagrammet viser tre indsnævrede sektioner som et eksempel, men atheroma kan udvikle sig i nogen del af kranspulsårerne.

Typiske og fælles angina symptomer

Den fælles symptom er en smerte, smerte, ubehag eller trykken, at du føler tværs hen foran brystet, når du anstrenge dig. For eksempel. Når du går op ad en bakke eller mod en stærk, kold vind Du kan også, eller bare, føler smerter i arme, kæbe, nakke eller mave.

En hjertekramper normalt ikke vare længe. Det vil normalt lette inden for 10 minutter, når du hviler. Hvis du tager nogle glyceryltrinitrat (GTN) - det skal gå indenfor 1-2 minutter (se 'Glyceryltrinitrat' afsnittet nedenfor).

Angina smerter kan også udløses af andre årsager til en hurtigere puls. For eksempel. Når du har en levende drøm eller et argument Smerterne har også en tendens til at udvikle lettere efter måltider.

Mindre typiske symptomer, der undertiden forekommer

Nogle mennesker har nontypical smerter - f.eks smerter, der udvikler, når bøjning eller spiser. Hvis symptomerne ikke er typiske, så er det nogle gange svært at se forskel mellem angina og andre årsager til brystsmerter, såsom en trukket muskel i brystet eller halsbrand.

Nogle mennesker med angina også blevet forpustet, når de øver sig. Lejlighedsvis, dette er det eneste symptom, og der er ingen smerter.

Hvis du har mistanke om angina, er tests normalt tilrådes:

 • En blodprøve for at tjekke for anæmi, problemer med skjoldbruskkirtlen, nyreproblemer, et højt glukose niveau og et højt kolesteroltal, da disse kan være forbundet med angina.
 • Et hjerte sporing kaldes en elektrokardiograf (EKG). Dette kan være nyttigt. Dog kan en rutinemæssig EKG være normal, hvis du har angina. Faktisk har mere end halvdelen af ​​mennesker med angina en normal hvile-EKG.
Angina. Et hjerte sporing kaldes en elektrokardiograf (EKG).
Angina. Et hjerte sporing kaldes en elektrokardiograf (EKG).

I mange tilfælde var diagnosen stilles af læger på grundlag af de typiske symptomer. Yderligere tests kan derefter være nødvendigt. Tests rådes i nogle tilfælde, når diagnosen er ikke klart, eller undertiden til at vurdere sværhedsgraden af ​​tilstanden. Testen eller prøvninger, har, vil afhænge af, hvad der er til rådighed lokalt, og om testen er egnet til dig. En eller flere af disse kan blive rådgivet:

 • Myocardieperfusion scintigrafi er en test, der ofte gøres for at bekræfte diagnosen af angina. Denne test indebærer at have en injektion af en lille mængde radioaktivt stof. En særlig kamera, kendt som et gammakamera, flyttes omkring dig i 10-20 minutter. Den gammakamera opfanger det radioaktive spor og producerer billeder til at afsløre, hvor godt blodet er ved at nå hjertet. Dette gøres både når du hviler, og når dit hjerte slår hurtigere. Du kan blive bedt om at øge din puls ved at udøve (for eksempel ved at gå eller jogge på et løbebånd).
 • Ekkokardiografi er en ultralyd af hjertet. Under denne test kan du blive bedt om at anstrenge dig eller gives en injektion til at gøre dit hjerte arbejde hårdere. Operatøren vil derefter kunne se dit hjerte arbejder under stress.
 • En MR-scanning kan også vise, hvordan dit hjerte arbejder under stress, som ovenfor. Nogle mennesker kan finde MR-scanninger svært. Du er nødt til at ligge meget stille i et lukket rum.
 • En angiogram kan anbefales for nogle mennesker. I denne test en farvestof indsprøjtes i kranspulsårerne. Farvestoffet kan ses ved særlig røntgenudstyr. Dette viser sig strukturen af ​​arterierne (ligesom en køreplan), og kan vise placering og sværhedsgraden af ​​eventuelle indsnævring. Se særskilt folder kaldet "koronarangiografi" for flere oplysninger.

En test kaldet EKG har været brugt i mange år til at diagnosticere og vurdere sværhedsgraden af ​​angina. Dette er en EKG taget, mens du kører på et løbebånd eller cykel. Visse ændringer i mønstret af EKG, der opstår med motion er typisk hos personer med angina. Imidlertid er denne test udført mindre ofte disse dage på grund af mere moderne test (beskrevet ovenfor) bliver tilgængelige.

Visse risikofaktorer øger risikoen for mere atheroma formning, som kan gøre angina værre. De behandles mere detaljeret i en anden folder kaldet "forebyggelsen af hjertekarsygdomme«.

Kort fortalt risikofaktorer, der kan ændres, og kan bidrage til at forhindre angina bliver værre omfatter:

 • Smoking. Hvis du ryger, bør du gøre alt for at stoppe.
 • Højt blodtryk. Dit blodtryk bør kontrolleres regelmæssigt, mindst en gang om året, hvis du har angina. Hvis den er høj, kan det behandles.
 • Hvis du er overvægtig, er ved at miste nogle vægt anbefales. Vægttabet vil reducere mængden af ​​arbejdsbyrden på dit hjerte, og også hjælpe til at sænke dit blodtryk.
 • Højt kolesterol. Dette skal behandles, hvis den er høj.
 • Inaktivitet. Du bør sigte mod at gøre nogle moderat fysisk aktivitet på de fleste af ugens dage i mindst 30 minutter. For eksempel, rask gang, svømning, cykling, dans, havearbejde, etc. (lejlighedsvis, angina skyldes en hjerteklap problem, hvor fysisk aktivitet kan ikke være så god. Spørg din læge til at bekræfte, at du kan foretage regelmæssig fysisk aktivitet.)
 • Kost. Du bør sigte mod at spise en sund kost. En sund kost betyder:
  • Mindst fem portioner (og ideelt 7-9 portioner) af en bred vifte af frugt og grønt om dagen.
  • Du bør ikke spise meget fedtholdige fødevarer såsom fede kød, ost, sødmælk, stegt mad, smør, etc. Ideelt set bør du bruge lavt fedtindhold, enkeltumættede eller flerumættede spreads.
  • Prøv at omfatte 2-3 portioner fisk om ugen, mindst hvoraf den ene skal være fedtet (såsom sild, makrel, sardiner, kippers, laks, eller frisk tun).
  • Hvis du spiser rødt kød, er det bedst at spise magert rødt kød, eller spise fjerkræ såsom kylling.
  • Hvis du gør steger, skal du vælge en vegetabilsk olie, såsom solsikke, raps eller olivenolie.
  • Prøv ikke at tilføje salt til mad, og begrænse fødevarer, der er salt.
 • Alkohol. Nogle undersøgelser tyder på, at drikke en lille mængde alkohol kan være gavnligt for hjertet. Det nøjagtige beløb er ikke klart, men det er et lille beløb. Så ikke overskride den anbefalede mængde alkohol som mere end de anbefalede øvre grænser kan være skadelige. Det vil sige, bør mænd drikker ikke mere end 21 enheder af alkohol om ugen, ikke mere end fire enheder i en enkelt dag, og har mindst to alkohol-fri dage om ugen. Kvinder bør drikke ikke mere end 14 genstande alkohol om ugen, ikke mere end tre enheder i en enkelt dag, og har mindst to alkohol-fri dage om ugen. Gravide kvinder og kvinder forsøger at blive gravide, bør ikke drikke alkohol overhovedet. En enhed er omkring en halv pint af normal styrke øl eller to tredjedele af et lille glas vin eller en lille pub foranstaltning af spiritus.

De vigtigste mål for behandling er:

 • For at forhindre angina smerter så meget som muligt, og at lette smerter hurtigt, hvis den opstår.
 • At begrænse yderligere aflejringer af atheroma så meget som muligt. Det forhindrer eller forsinker tilstand forværres.
 • For at reducere risikoen for at få et hjerteanfald.

Livsstil tiltag til at reducere risikofaktorer

Disse er beskrevet ovenfor.

Glyceryltrinitrat (GTN)

Forståelse af arterierne i hjertet. Myokardieperfusion scintigrafi.
Forståelse af arterierne i hjertet. Myokardieperfusion scintigrafi.

Denne medicin kommer som tabletter eller spray. Du tager en dosis under tungen, som kræves, når din hjertekramper udvikler sig. GTN absorberes hurtigt i blodbanen, fra under tungen. En dosis arbejder for at lindre smerten inden for et minut eller deromkring.

Du bør altid bære din GTN spray eller tabletter med dig. Nogle mennesker tager en GTN tablet eller en spray, før enhver øvelse - for eksempel før klatring trapper. Hvis den første dosis ikke virker, tage en anden dosis efter fem minutter. Hvis smerten fortsætter i 10 minutter trods tager GTN, så kalder en ambulance.

GTN virker ved at afslappe blodkarrene. Dette reducerer belastningen af ​​hjertet, og hjælper også til at udvide kranspulsårerne og øge strømmen af ​​blod til hjertemusklen.

GTN tabletter gå ud efter et par uger, så du har brug for en frisk forsyning hver otte uger, og skal returnere eventuelle ubrugte tabletter til apoteket. Du foretrækker måske at bruge en GTN spray, som har en længere holdbarhed end tabletter.

En dosis på GTN kan forårsage hovedpine og / eller skylning for en kort stund. Denne bivirkning forbedrer ofte, eller går med fortsat brug.

En statin medicin til at sænke dit kolesteroltal

Kolesterol er et kemikalie, som er lavet i leveren fra fed mad, du spiser. Kolesterol er involveret i dannelse af aterom. Som regel, jo højere kolesterol i blodet, jo større er risikoen for at udvikle atheroma. Men uanset dit kolesteroltal er en reduktion i niveauet normalt tilrådes, hvis du har angina.

Statin medicin sænke kolesterol i blodet ved at blokere et enzym, der er nødvendig for at gøre kolesterol i leveren. Der er flere forskellige statin medicin til at vælge fra.

Aspirin eller anden blodfortyndende medicin

Aspirin reducerer klæbrigheden af ​​blodplader. Blodplader er bittesmå partikler i blodet, der hjælper blodet til at størkne efter nedskæringer. Hvis masser af blodplader sig fast på et plaster på atheroma inde i en arterie de kan danne en blodprop (trombose). Derfor tager aspirin reducerer risikoen for et hjerteanfald, som er forårsaget af en blodprop i en koronararterie.

Den sædvanlige dosis af aspirin er 75 mg dagligt. Dette er en meget mindre dosis end den, der anvendes til smerter og hovedpine. Bivirkninger er usædvanligt med lavdosis aspirin. Hvis du har en mave eller sår på tolvfingertarmen eller astma, kan du ikke være i stand til at tage aspirin. Optioner derefter medtage tage ekstra medicin for at beskytte tarmen, eller brug en anden trombocythæmmende medicin såsom clopidogrel. Se indlægssedlen kaldet »Aspirin og andre antitrombotiske lægemidler" for flere oplysninger.

En beta-blokker medicin

Beta-blokkere blokere virkningen af ​​visse hormoner som adrenalin, som øger hastigheden og kraften af ​​hjerteslag, når du øve dig selv eller er bekymrede. Derfor når du tager en beta-blokker, der er mindre ilt brug for hjertet og angina smerter forebygges eller forekommer sjældnere.

Beta-blokkere er også menes at have en vis beskyttende virkning på hjertemusklen, hvilket kan reducere risikoen for at udvikle komplikationer.

En angiotensin-konverterende enzym (ACE)-hæmmer medicin

Der findes flere typer og mærker af ACE-hæmmere. Disse lægemidler forhindrer en ophobning af væske ved at interferere med enzymet angiotensin som er involveret i reguleringen af ​​kropsvæske. ACE-hæmmere har også en beskyttende virkning på hjertet og kan forsinke udviklingen af ​​hjertesvigt.

En ACE-hæmmer er normalt ordineret til mennesker med angina, der er vist sig at have en nedsat funktion af venstre ventrikel i hjertet eller som har haft et hjerteanfald (myokardieinfarkt). I disse situationer er der god dokumentation for, at en ACE-hæmmer forbedrer udsigterne. Men det er usikkert, om en ACE-inhibitor bør tages rutinemæssigt af folk med angina, som ikke har disse andre hjerteproblemer. Det er håbet, at forskningen vil afklare dette spørgsmål. I mellemtiden har nogle læger ordinere en ACE-hæmmer til alle deres patienter med angina.

Anden medicin til at forebygge angina smerter

En beta-blokker (beskrevet ovenfor), kan være tilstrækkelig til at forhindre angina smerter, men andre lægemidler er tilgængelige, hvis det kræves. De falder i tre hovedgrupper:

 • Calciumantagonister slappe kranspulsårerne til at øge blodgennemstrømningen. Nogle af disse lægemidler også reducere hjertefrekvens i hvile, og satsen for stigning i puls, når du anstrenge dig.
 • Nitrat medicin arbejder på en lignende måde til GTN men varer længere i kroppen.
 • Kalium-kanal blokkere virker på en lignende måde til nitrater. De afslappe blodkarrene forsyner hjertet.

Der findes flere typer og mærker i hver gruppe. De er alle gode til at forebygge angina smerter. Hvis smerterne ikke er velkontrolleret ved at tage en medicin, så et andet lægemiddel kan tilføjes fra en anden gruppe. Da de forskellige grupper af lægemidler virker på forskellige måder, supplere kombinationer af disse lægemidler hinanden. Det er ganske almindeligt at tage en kombinationsbehandling af to eller tre lægemidler for at forebygge angina smerter.

Den mulige bivirkninger varierer mellem de forskellige lægemidler. Derfor, hvis et bestemt lægemiddel ikke passer, kan du opleve, at en anden er fint. Målet er at finde en medicin, eller en kombination af lægemidler, for at forhindre, at dine smerter, men med minimal bivirkninger.

Bemærk: selv hvis man tager regelmæssig medicin for at forebygge angina smerter, kan du stadig tage GTN for gennembrud angina smerter, der stadig kan forekomme fra tid til anden.

Behandlingen af ​​angina er et voksende område af medicin. Nye behandlinger fortsat blive udviklet og vil sandsynligvis blive indført i den nærmeste fremtid.

Ikke-medicin behandlinger

Disse kaldes ballonudvidelse og koronar bypassoperation (CABG). Du kan blive tilbudt en af ​​disse procedurer, hvis:

 • Du har smerter ikke kontrolleres af medicin. OR,
 • Stedet og sværhedsgraden af ​​de atheroma indskud er særligt velegnede til en af ​​disse behandlinger. I nogle tilfælde kan dette endda være, hvis du har få eller ingen smerter, da de generelle udsigter kan forbedres under visse omstændigheder.

Lægen vil rådgive om ballonudvidelse eller CABG er værd at overveje. Du må gerne se retningslinjerne lægerne følger om dette spørgsmål, som er i slutningen af ​​denne artikel.

 • Ballonudvidelse - i denne procedure en lille tråd med en ballon i slutningen sættes i en stor arterie i lysken eller armen. Det er derefter gået op til dit hjerte og ind i den indsnævrede del af en koronararterie, ved hjælp af X-ray vejledning. Ballonen blæses derefter op inde den indsnævrede del af arterien for at åbne det brede igen. En stent kan indsættes som arbejder for at holde arterien åben. Det er ligesom en lille spiralfjeder som udvider sig og holder arterien åben. Denne procedure er kun egnet i nogle tilfælde, da kun arterier med korte indsnævrede sektioner kan behandles på denne måde. Se særskilt folder kaldet "koronarangioplastik" for flere oplysninger.

 • Kirurgi - dette indebærer en operation (CABG) for at omgå de forsnævrede dele af arterier med sunde blodkar segmenter (podninger), som er taget fra andre dele af kroppen. Mere blod kan derefter komme forbi i hjertemusklen. Ikke alle mennesker med angina er egnede til denne operation, da det afhænger af, hvor forsnævrede arterier er.

Belaste hjertet ved anstrengelse er en fælles bekymring. Tværtimod er mere fysisk aktivitet normalt tilrådes. Du vil normalt blive opfordret til at træne regelmæssigt. Fysisk aktivitet hjælper til at få hjertet montør og forbedrer blodtilførsel til hjertemusklen.

Sex. Nogle mennesker med angina bange for, at fysisk anstrengelse for at have sex vil skade hjertet. Dette er forkert, og du behøver ikke at stoppe med at have sex. Hvis sex gør bringe på en angina smerter, kan det være nyttigt at tage nogle GTN forhånd.

Køre og flyve. Der er normalt ingen begrænsninger for kørsel i egen bil, medmindre smerter opstår i hvile, med følelser eller under kørsel. Men skal du informere dit forsikringsselskab, hvis du har angina. Mennesker med PCV eller LGV-licenser, som har angina, skal stoppe kørslen og kontakte DVLA. For så vidt angår flyve, i almindelighed, hvis du kan forcere 12 trapper og gå 100 meter på niveau uden smerte eller bliver meget forpustet, du er egnet til at flyve som passager. Mennesker med hyppige angina smerter eller ustabil angina bør undgå at flyve.

Stabil angina og ustabil angina

I de fleste tilfælde kommer angina smerter på med en vis mængde anstrengelse og man kan forudsige det niveau af anstrengelse, der udløser en smerte. Denne situation kaldes stabil angina. Mere end en million mennesker i Storbritannien har en stabil angina. Det er almindeligt at have stabil angina i mange år og med behandling, kan de fleste smerter undgås. Over måneder eller år smerterne kan komme videre med en mindre mængde anstrengelse, hvis betingelsen gradvist bliver værre.

Hvis mønsteret for dine smerter ændrer ret pludseligt, og smerterne opstår efter minimal anstrengelse, eller mens du hviler, dette kaldes ustabil angina. Dette er en nødsituation, og har brug for øjeblikkelig lægehjælp.

Hjerteanfald

Hvis du har angina, har du en højere risiko end gennemsnittet for at få et hjerteanfald (myokardieinfarkt). Et hjerteanfald normalt opstår, når der er en pludselig total blokering af en koronararterie. Dette er forårsaget af en blodprop, der udgør over et plaster på atheroma og blokerer blodforsyningen til et segment af hjertemusklen. Dog er din risiko for at få et hjerteanfald meget reduceret, hvis du tager aspirin og et statin - som diskuteret ovenfor.

Langvarig smerte

Hvis du har en smerte, der varer længere end 10 minutter, eller er anderledes eller mere alvorlige end normalt, så kalder en ambulance med det samme. Det kan være ustabil angina eller et hjerteanfald og øjeblikkelig lægehjælp er nødvendig.

Immunisering

Mennesker med angina bør blive vaccineret mod pneumokokker (bakterier, som kan forårsage lungebetændelse, meningitis og andre infektioner), og også har en årlig influenzavaccination.

British Heart Foundation

Greater London House, 180 Hampstead Road, London, NW1 7AW
Tel (Heart Help Line): 0300 330 3311 Web: www.bhf.org.uk
For rådgivning og information om alle hjertelidelser.

British hjertepatienter forening

15 Abbey Road, Bingham, Notts, NG13 8EE
Tlf (Helpline): 01223 846.845 Web: www.bcpa.co.uk
Hjertepatienter, deres familier og plejere kan finde undersøgelser eller behandlinger vanskelige at forstå og svært at acceptere. Det kan være en lettelse at dele tanker og bekymringer med mennesker, der har bestået igennem lignende bekymringer og problemer.

Aktuelle artikler