Tenofovirdisoproxil (Viread)

Tag en tablet dagligt.

Det er vigtigt at tage tabletterne regelmæssigt hver dag, fortrinsvis på samme tidspunkt hver dag.

Almindelige bivirkninger er kvalme, svimmelhed, diarré og hududslæt.

Type medicin Et antiviralt lægemiddel (en nukleosid revers transkriptase hæmmer)
Bruges til Human immundefekt virus (HIV) infektion
Hepatitis B
Også kaldet Viread ®
Kombination mærker er: Truvada ® (tenofovirdisoproxilfumarat med emtricitabin) Atripla ® (tenofovirdisoproxilfumarat med emtricitabin og efavirenz), Eviplera ® (tenofovirdisoproxilfumarat med emtricitabin og rilpivirine)
Fås som Tablets

Tenofovirdisoproxil er et antiviralt lægemiddel. Det bruges til at behandle for at behandle to typer af infektioner forårsaget af virus - human immundefekt virus (HIV) infektion, og hepatitis B-infektion.

I HIV-infektioner, bremser det forløbet af infektionen, men det er ikke en kur. HIV ødelægger cellerne i kroppen, der kaldes CD4 T-celler. Disse celler er en type hvide blodlegemer, og er vigtige, fordi de er involveret i at beskytte din krop fra infektion. Hvis venstre ubehandlet, at HIV-infektion svækker dit immunforsvar, så din krop kan ikke forsvare sig mod bakterier, vira og andre bakterier. Tenofovirdisoproxil tilhører en gruppe af lægemidler kendt som nukleosid revers transkriptase hæmmere (NRTI). Det gives sammen med en række andre lignende lægemidler, som del af en kombinationsbehandling mod hiv-infektion. Nogle mærker tenofovirdisoproxil tabletter indeholder disse andre lægemidler. Tage en af ​​disse kombinationseffekter brands bidrager til at reducere antallet af tabletter, du skal tage hver dag.

Hepatitis B er et virus, som bæres i din blodbanen til leveren, hvor det kan forårsage betændelse og skader. Efter infektion med hepatitis B, udvikle nogle få mennesker en vedvarende infektion kaldet kronisk hepatitis B, og vil normalt brug for behandling for at reducere aktiviteten af ​​virus. Behandling for kronisk hepatitis B, kan fortsætte i flere år og kan omfatte en kombination af antivirale lægemidler.

Tenofovirdisoproxil virker ved at stoppe virus i at formere, det reducerer mængden af ​​virus i kroppen. Dette hjælper til at forbedre dit immunforsvar, hvis du har HIV, og din lever, hvis du har hepatitis B. Det mindsker også risikoen for at du udvikler komplikationer forbundet med infektionen. Det vil blive ordineret til dig af en læge, der er specialist.

Nogle lægemidler er ikke egnet til folk med visse betingelser, og nogle gange et lægemiddel må kun anvendes, hvis ekstra omhu. Af disse grunde er det, før du begynder at tage tenofovirdisoproxil er vigtigt, at lægen eller apoteket kender:

 • Hvis du er gravid, forsøger for en baby eller ammer.
 • Hvis du har en nyre-eller leverlidelse.
 • Hvis du tager anden medicin. Dette omfatter alle lægemidler, du tager, der er tilgængelige til at købe uden recept, såsom naturlægemidler og supplerende medicin.
 • Hvis du nogensinde har haft en allergisk reaktion på et lægemiddel.
 • Før du starter denne behandling, kan du læse producentens trykte informationsfolder fra inde i din pakke. Pjecen vil give dig mere information om den særlige varemærke tenofovirdisoproxil du har fået, og en komplet liste over bivirkninger, som du kan opleve fra at tage det.
 • Tag tenofovirdisoproxilfumarat nøjagtigt efter lægens anvisning. Den sædvanlige dosis er én tablet dagligt. Dosis vil også være på etiketten på pakken for at minde dig.
 • Det anbefales, at du sluge tabletterne hele med et glas vand. Hvis du tager enten Viread ® eller Truvada ® og har svært ved at synke tabletterne, kan du knuse dem og tilføje dem til et halvt glas vand, appelsinjuice eller druesaft, giver du sluge det samme. De fleste mærker tenofovirdisoproxil tabletter bør tages med eller lige efter et måltid. Men hvis du har fået ordineret Atripla ®, bør disse tabletter tages, når maven er tom, hvilket betyder at tage dem en time før mad eller vente til to timer bagefter.
 • Hvis du tager Viread ®, Truvada ® eller Atripla ® og er syge inden for en time for at tage en tablet, skal du tage en anden dosis. Dette skyldes, at medicinen ikke vil være blevet absorberet af kroppen. Hvis du er syg mere end en time efter at tage en dosis, skal du ikke gentage det, som medicinen allerede vil være absorberet. Hvis du tager Eviplera ®, skal du tage en ny tablet, hvis du er syg inden for fire timer efter indtagelse af en dosis.
 • Prøv at tage tabletterne på samme tidspunkt af dagen hver dag, da dette vil hjælpe dig med at huske at tage dem.
 • Hvis du glemmer at tage en dosis, så tag den så snart du husker, forudsat at det er inden for de næste 12 timer. Hvis det er mere end 12 timer senere, når du kan huske, springe den glemte dosis, men husk at tage din næste dosis, når det er tid. Må ikke tage to doser sammen for at gøre op for en glemt dosis.
 • Hold din regelmæssige aftaler med din læge, så din udvikling kan følges. Du vil sandsynligvis brug for regelmæssige blodprøver for at kontrollere, hvor godt tabletterne arbejder for dig, og også at se, hvor godt din lever og nyrer fungerer.
 • Det er vigtigt, at du fortsætter med at tage tabletterne regelmæssigt. Behandling for hepatitis B kan være langsigtet, og for HIV er det normalt livslang. Fortsæt med at tage tabletterne, medmindre du rådes ellers, selvom du føler dig godt.
 • Tenofovirdisoproxil har været forbundet med en alvorlig bivirkning hos nogle mennesker, der har taget det for HIV-infektion. Dette er kendt som lactacidose. Det er et problem, hvor der er for meget mælkesyre i blodet. Det har også fundet sted i meget få mennesker, der har taget det for hepatitis B. De symptomer forbundet med det er anført i næste afsnit 'Kan tenofovirdisoproxilfumarat giver problemer? ". Du skal lade din læge vide det samme, hvis du udvikler nogen af de symptomer, der er anført nedenfor.
 • Hvis du køber noget medicin, check med en farmaceut, at de er egnede til at tage med denne medicin.
 • Hvis du har en operation eller tandbehandling, fortælle den person udfører den behandling, hvilken medicin, du tager.

Yderligere oplysninger om, hvis du bliver behandlet for hepatitis B:

 • Behandling med denne medicin ikke stoppe dig fra at overføre infektionen til andre gennem seksuel kontakt, deling nåle til at injicere medicin, eller fra mor til barn. Der findes en vaccine, som beskytter mod hepatitis B og kan blive tilbudt til dine seksuelle og husholdningernes kontaktpersoner, der er i risiko for at blive smittet. Må ikke have sex med nogen (især enhver sex uden brug af kondom), indtil de er fuldt immuniserede og har haft deres blod kontrolleres for at se, at immunisering har virket.
 • De fleste mennesker med kronisk hepatitis B vil blive rådgivet til at spise en normal sund afbalanceret kost. Men det er sandsynligt, du vil blive rådgivet til ikke at drikke alkohol. Alkohol øger risikoen og hastigheden af ​​jer udvikle leverskader.

Yderligere oplysninger om, hvis du bliver behandlet for HIV:

 • Hvis du udvikler en infektion hurtigt efter du starter denne behandling, så lad din læge vide. Som et resultat af at tage tabletter, kan dit immunsystem begynde at bekæmpe en infektion, som var til stede før du startede behandlingen, men som du måske ikke har været klar over.
 • Følg omhyggeligt nogen råd din læge giver til dig om at lave nogle livsstilsændringer til at reducere risikoen for skader på dit hjerte og blodkar. Disse kan omfatte rygestop, at spise sundt og dyrke regelmæssig motion.
 • Behandling med tenofovirdisoproxil stopper ikke risikoen for at du overføre HIV til andre gennem seksuel kontakt. Det er vigtigt, at du bruger kondom.
 • Det er ikke ualmindeligt for folk med HIV at føle lave eller endda deprimeret, især hurtigt efter diagnosen er stillet. Hvis du har nogen følelser af depression, så skal du tale med din læge.
 • Nogle mennesker, der har taget lignende medicin mod HIV (især over en lang tid) har udviklet en tilstand kaldes knoglenekrose. Dette er hvor nogle knoglevævet dør, fordi der er en nedsat blodtilførsel til det. Det kan forårsage fælles ømhed og smerter, og føre til vanskeligheder i bevægelse. Hvis du bemærker nogen af ​​disse symptomer, skal du tale med din læge.

Sammen med deres nyttige effekter, kan alle andre lægemidler forårsage uønskede bivirkninger selvom ikke alle oplever dem. Du bør dog tale med din læge, hvis du udvikler nogen af ​​følgende bivirkninger. Dette skyldes, at nogle af de fælles bivirkninger af tenofovirdisoproxil ligner de symptomer på laktatacidose - en langt mindre udbredt, men mere alvorligt problem.

Fælles Tenofovirdisoproxil bivirkninger - disse påvirker omkring 1 ud af 10 peopl, der tager denne medicin
Hvad kan jeg gøre, hvis jeg oplever dette?
Svimmel, svag eller træt Må ikke køre bil eller arbejde med værktøj eller maskiner, før du føler dig bedre. Hvis denne udvikling fortsætter, tale med din læge
Kvalme eller opkastning, mavesmerter, vind Hold dig til enkle måltider - undgå rig eller krydret mad. Hvis det fortsætter, skal du tale med din læge
Diarré Drik masser af vand til at erstatte tabt væsker
Hovedpine Spørg din læge eller apoteket til at anbefale en passende smertestillende
Hududslæt Hvis det bliver generende, tale med din læge
Ændringer nogle blodprøver Din læge vil tjekke for dette

Din læge vil diskutere med dig mulighed for laktatacidose sker. Lad din læge, straks, hvis du udvikler nogen af ​​følgende symptomer:

 • Kvalme eller opkastning, mavesmerter, appetitløshed, vægttab, hurtigt eller gispende vejrtrækning.

Hvis du oplever andre symptomer, som du mener kan skyldes denne medicin, tale med din læge eller apotek.

 • Opbevar al medicin utilgængeligt og ude af syne for børn.
 • Opbevares på et køligt, tørt sted, væk fra direkte varme og lys.

Aldrig tage mere end den foreskrevne dosis. Hvis du har mistanke om, at du eller en anden kunne have taget en overdosis af denne medicin, gå til skadestuen på dit lokale hospital på én gang. Tag beholderen med dig, også selvom den er tom.

Denne medicin er til dig. Aldrig give det til andre mennesker, selvom deres tilstand synes at være den samme som din.

Må ikke holde out-of-date eller uønskede medicin. Tag dem til dit lokale apotek, som vil bortskaffe dem for dig.

Hvis du har spørgsmål om denne medicin spørg på apoteket.

Aktuelle artikler