Hysterosalpingografi

Hysterosalpingografi er en specialiseret form for X-ray, der producerer billeder af en kvindes livmoder (livmoder) og Fallopian (livmoder) rør.

Bemærk: nedenstående oplysninger er kun en generel vejledning. De arrangementer, samt den måde, der udføres forsøg, kan variere mellem forskellige sygehuse. Følg altid instruktionerne fra din læge eller lokale hospital.

Hysterosalpingografi er en specialiseret form for X-ray, der producerer billeder af de dele af en kvindes krop er nødvendig for at få et barn (forplantningskanal). Det hjælper til at vurdere størrelsen og formen af ​​din livmoder (uterus). Det kan også hjælpe med at kontrollere, om dine æggeledere er åbne.

Hysterosalpingografi er almindeligt anvendt i kvinder, der har svært ved at blive gravid. Denne test gør det muligt for lægen at vurdere form og struktur af livmoderen (livmoderen), og eventuelle ardannelse i regionen. Proceduren kan også anvendes til at undersøge gentagne aborter, da disse kan skyldes problemer med livmoderen.

Hysterosalpingografi kan også bidrage til at se, om der er andre problemer i bækkenet eller livmoderen herunder:

  • Små klumper af væv (polypper).
  • En unormal passage mellem to steder, der ikke normalt forbinder (en fistel).
  • Områder, hvor væggene i livmoderen klistrer sammen (sammenvoksninger).
  • Ikke-kræft vækstrater i væggen af livmoderen ( uterusfibromer ).

Hysterosalpingografi også bruges til at kontrollere åbenhed i æggelederne, og til at overvåge virkningerne af kirurgi på æggelederne, herunder:

  • Blokering af æggelederne forårsaget af infektion eller ardannelse.
  • Lukningen af æggelederne i et sterilisering procedure og sterilisering tilbageførsel.
  • Den genåbning af æggelederne efter en sterilisation eller blokering.

Hvis de dele af det reproduktive system ikke fungerer korrekt, så kan det føre til problemer med fertiliteten. Det menes, at livmoderen (uterus), æggelederne og hals i din livmoder (livmoderhalsen) er årsag til problemerne i 2 ud af 10 par med infertilitet. Hysterosalpingografi kan hjælpe med at undersøge nogle af årsagerne til disse problemer. For eksempel kan det hjælpe at afsløre, om æggelederne er åbne. Blokering i rørene kan forhindre en sædcelle fra møde et æg (æg).

Hysterosalpingografi. Hvad er hysterosalpingografi?
Hysterosalpingografi. Hvad er hysterosalpingografi?

Normalt bløde, hule strukturer såsom livmoderen (livmoderen), er svært at se på røntgenbilleder. I hysterosalpingografi et kontrastmiddel er indsat i livmoderen og æggelederne. Dette medvirker til at frembringe nyttige billeder. Kontrast er en type af farvestof, som blokerer røntgenstråler. Ved at blokere røntgenstråler, gør kontrasten farvestof de strukturer, der undersøges lyse hvid farve. Dette hjælper til at vise de vigtige områder ved at gøre dem skiller sig ud mod den sorte baggrund af røntgen.

Den person, der udfører denne test vil være i stand til at se på billeder på en tv-skærm. Dette skyldes, at en særlig type X-ray maskine knyttet til en skærm (a fluoroscope) er på hele igennem testen. Dette giver den person der udfører testen at se som kontrastmidlet fylder din livmoder og æggeledere og til at overholde eventuelle problemer eller defekter. I en normal hysterosalpingogram kontrasten fylder livmoderen, træder æggelederne og olieforureninger ud af enderne af disse rør i kroppen hulrum.

Procedurer kan variere en smule i de forskellige hospitaler, så denne forklaring er skrevet som en vejledning. Du kan få en tablet eller indsprøjtning til at hjælpe dig slappe af (beroligende), før proceduren finder sted. Dette vil ikke sætte dig til at sove, men kan du føle dig mere afslappet.

En indledende røntgenbillede af dit bækken vil blive taget, mens du ligger på X-ray bord. Så kan du blive bedt om at glide ned til enden af ​​bordet, med bøjede knæ. Din kønsbehåring (perineal) område vil blive renset, og et speculum (det instrument, der anvendes i en screening for livmoderhalskræft test) vil blive indsat i din vagina. Dette gør det muligt for lægen at se om halsen på din livmoder (livmoderhalsen). Du kan få en lokalbedøvelse injektion til din livmoderhalsen. Han / hun vil derefter placere et tyndt rør kaldes et kateter gennem din livmoderhals i din livmoder (uterus). Det kan være ubehageligt, men må ikke gøre ondt.

Derefter kontrastmidlet vil blive blidt sprøjtes gennem kateteret, gradvist fylde din livmoder og æggeledere. Du kan føle et vist pres, og muligvis nogle crampy typen smerter. Som kontrast kommer din livmoder vil lægen begynde at tage billeder ved hjælp af fluoroscope. Efter fluoroskopiske billederne er taget, kan du blive bedt om at forblive stille en endelig røntgen. Derefter kateteret og speculum fjernes. Du kan også gives et hygiejnebind at absorbere kontrastmidlet.

Din lokale hospital bør give dig oplysninger om, hvordan man forbereder før testen. Kvinder, der er gravide, bør ikke have hysterosalpingografi. Dette er fordi røntgenstrålerne kan skade det ufødte barn. Du bør informere din læge, hvis du er, eller tror du kan være gravid. Af denne grund, kan nogle hospitaler bede dig om at tage en graviditetstest før proceduren. Eller kan proceduren udføres hurtigt efter en periode for at minimere chancen for, at du kan være gravid.

Du kan blive bedt om at tage et afføringsmiddel aftenen før proceduren for at hjælpe med at rydde din indvolde (tarme) i poo (fæces). Dette kan bidrage til at gøre billederne tydeligere.

Der er et par tilfælde, hvor en hysterosalpingografi ikke kan udføres. Disse omfatter, hvis du har en periode, hvis der er nogen mulighed for at du bliver gravid, eller hvis du har symptomer såsom en høj temperatur med mavesmerter og udflåd.

Hvad er hysterosalpingografi til? Anatomi og funktion af den kvindelige reproduktive system.
Hvad er hysterosalpingografi til? Anatomi og funktion af den kvindelige reproduktive system.

Kontrastmiddel, der forbliver i livmoderen (uterus) vil gradvist sive ud gennem skeden, på grund af tyngdekraften. Enhver kontrast tilbage i dit bækken vil blive absorberet sikkert af din krop. Kun en lille mængde kontrast anvendes under behandlingen, og det har ingen lugt eller farve. Du kan opleve nogle kramper efter eksamen og nogle mindre "spotting" (lys blødning). Begge skulle bosætte sig i et par dage. Du skal bruge hygiejnebind, snarere end tamponer, hvis blødningen er et problem.

Lav-dosis røntgenstråler er brugt så den samlede mængde af stråling for hele prøven er helt små og menes at være sikker. Den stråling, som du udsættes for i løbet af denne undersøgelse, ligesom stråling i nogen anden X-ray test, passerer gennem dig med det samme. Du er ikke "radioaktivt ', og det er ikke nødvendigt at tage nogen forholdsregler efter denne procedure.

De fleste kvinder oplever kun mindre bivirkninger. Disse kan omfatte: klistret udflåd som nogle af aftapninger ud af livmoderen (livmoderen), kramper, svimmelhed, svag, eller syg, let vaginal blødning.

Alvorlige problemer er sjældne. De kan omfatte en allergisk reaktion på væsken, skade på livmoderen, eller bækken infektion. Se din læge, hvis du er syg efter indgrebet. Især hvis har nogen af ​​disse symptomer: opkastning, besvimelse, svære mavesmerter eller kramper, kraftig blødning fra skeden, feber eller kulderystelser.

Bemærk: en normal hysterosalpingografi ikke bevise, at der ikke er nogen underliggende problem i de dele af din krop, der er nødvendige for at få et barn (din forplantningskanal). Du kan blive henvist til at have yderligere tests - for eksempel en laparoskopi. Din læge vil være i stand til at forklare resultatet af din test til dig i detaljer.

Aktuelle artikler